Acasă » Știri » Vești proaste pentru șoferi! Compensarea cu 50 de bani la carburanți a fost amânată

Vești proaste pentru șoferi! Compensarea cu 50 de bani la carburanți a fost amânată

De: Rebecca Boboc 29/06/2022 | 13:23
Vești proaste pentru șoferi! Compensarea cu 50 de bani la carburanți a fost amânată
Pompă benzinărie. Sursă foto: Pixabay

Guvernul nu a adoptat astăzi reducerea cu 50 de bani a carburanților din România. Vor fi analizate doar efectele intrării ei în vigoare și nu se știe dacă va fi implementată această măsură de la 1 iulie 2022 sau nu. Când va avea loc noua ședință de Guvern?

Guvernul României ar urma să anunțe măsurile hotărâte în criza carburanților. Însă nu este vorba nici de plafonare, nici de tăierea taxelor. Conform unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o compensare la pompă pentru o perioadă de trei luni, astfel că prețul carburanților nu va mai crește după anunțarea și aplicarea acestei măsuri iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată de anul acesta.

CITEȘTE ȘI: NICOLAE CIUCĂ, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PREȚUL CARBURANȚILOR

Când se va lua decizia finală

Deși documentul trebuia adoptat în ședința de Guvern de astăzi, vor fi analizate doar efectele intrării ei în vigoare, urmând ca abia mâine să fie luată o decizie într-o altă ședință de Guvern. Așadar, nu există certitudinea că această reducere va fi aplicată de la 1 iulie de către toate benzinăriile din România, ținând că măsura nu este obligatorie.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, este optimist în legătură cu măsura anunţată de Guvern şi spune că vom avea cele mai bune preţuri din Europa, după Ungaria.

Alimentare pompă Sursă foto: Pixabay

Liderul AUR, ironie la adresa Guvernului

George Simion, liderul AUR, a decis să ironizeze măsura anunțată de Guvern şi a mers în plenul Parlamentului cu o pungă plină cu monede de 50 de bani, în semn de protest.

Textul ordonanței prin care Guvernul vrea să reducă prețul carburanților cu 50 de bani per litru pentru șoferii din România a apărut și în presă. Acesta este finalizat și va fi supus aprobării în ședința de miercuri a Executivului.

”ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal- bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Având în vedere că energia reprezintă o resursă indispensabilă desfășurării activității cotidiene, fie că este vorba de populație, fie că ne referim la operatorii economici.

Întrucât, creșterea amplă a prețurilor acesteia în perioada recentă pe plan european este de natură să se răsfrângă mai devreme sau mai târziu asupra dinamicii prețurilor de consum, majorarea generalizată a ratelor inflației la nivel comunitar reprezentând o preocupare generală.

Ținând cont de actualul context energetic european, îngrijorările referitoare la securitatea aprovizionării cu țiței, produse petroliere și gaze naturale, precum și la gradul de suportabilitate al clienților finali în raport cu nivelurile de preț existente pe piață, au determinat autoritățile din întreaga Uniune Europeană să identifice soluțiile adecvate pentru stabilizarea sectorului petrolier, atât în privința surselor de aprovizionare cât și în privința prețurilor,

Pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină asupra nivelului de trai al populației, precum și asupra activității operatorilor economici, care au de suferit din cauza costurilor crescute, şi implicit a majorării preţurilor pentru alte produse şi servicii, prin susținerea acordării unei reduceri de preț pentru carburanți,

În vederea evitării unui blocaj la nivelul contribuabililor care desfășoară activități în domeniul comerțului și transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu consecințe negative atât în ceea ce privește desfășurarea în viitor a activității, cât şi acumularea de noi datorii către bugetul general consolidat al statului, ca urmare a dificultăţii privind plata la termen a obligațiilor fiscale datorate,

Având în vedere solicitările repetate ale reprezentanților mediului de afaceri, cu privire la necesitatea adaptării sistemelor informatice și a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerințele de conformare care privesc declararea bunurilor cu risc fiscal ridicat care presupun modificări însemnate ale sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare, în considerarea timpului scurt de la data publicării în Monitorul Oficial al României a procedurii de aplicare a ordonanței de urgență și categoriile de vehicule rutiere utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat, care fac obiectul monitorizării,

Având în vedere faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Preţul carburanţilor . Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

Începe producţia de gaze naturale extrase din Marea Neagră. Ciucă: Vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României

(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Art. II. – (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. 1 alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.

(3) Suma declarată conform alin. (2) se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.

VEZI ȘI: SITUAȚIA A SCĂPAT DE SUB CONTROL! SE ANUNȚĂ PROTESTE LA BENZINĂRII DACĂ PREȚURILE LA CARBURANȚI NU SUNT PLAFONATE

Art. III. – Operatorii economici cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanțe de urgență și au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, evidențiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat și reducerea de 0,5 lei/litru.

Art. IV. – Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Art. V. – (1) Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1).

(2) Revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează de către autoritătile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2022, astfel:

a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice; b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

Art. VI. – Articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e- Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 11 aprilie 2022, se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 18 – Prevederile art. 13 şi 14 intră în vigoare la data de 1 septembrie 2022.”

Art. VII. – Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 iulie 2022, cu excepția prevederilor art. V, care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României”.

 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Lucrează în Mass-Media de mai bine de 8 ani. Este redactor la CANCAN.RO din anul 2021.
Parteneri
Telefonul vechi care te poate îmbogăți. Un exemplar s-a VÂNDUT la licitație cu aproape 200.000 de euro
Telefonul vechi care te poate îmbogăți. Un exemplar s-a VÂNDUT la licitație cu aproape 200.000...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cele două zodii care vor avea parte de un restart în viață, săptămâna viitoare. Acești nativi vor fi apărați de Divinitate
Cele două zodii care vor avea parte de un restart în viață, săptămâna viitoare. Acești...
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță...
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini de epocă
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Decizia luată de Christian Sabbagh cu privire la fiul său: „Cu inima grea...”. Prezentatorul de la Kanal D a explicat totul pe rețelele sociale
Decizia luată de Christian Sabbagh cu privire la fiul său: „Cu inima grea...”. Prezentatorul de...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată, într-o pădure de salcâmi. Scenariul cumplit urmărit de anchetatori
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină...
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase la o rudă şi nu s-a mai întors acasă
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români
Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste...
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la stat
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Limonadă de casă. Trei rețete pe care nu le-ați încercat
Limonadă de casă. Trei rețete pe care nu le-ați încercat
Cele 10 alimente „anti-foame”, potrivit medicului Mihaela Bilic. Par „rele”, dar te ajută să slăbești, de fapt
Cele 10 alimente „anti-foame”, potrivit medicului Mihaela Bilic. Par „rele”, dar te ajută să slăbești,...
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion Ţiriac. Luxul de care are parte miliardarul român
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion Ţiriac. Luxul...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să facă cei care vor să primească un asemenea salariu
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
Câți bani a făcut Carmen Tănase din rolul lui Flacăra, în seria ”Inimă de țigan”? Actrița a făcut o comparație cu un celebru actor turc
Câți bani a făcut Carmen Tănase din rolul lui Flacăra, în seria ”Inimă de țigan”?...
Zodiile care vor fi pe val în luna iunie. Vara începe perfect pentru 5 nativi
Zodiile care vor fi pe val în luna iunie. Vara începe perfect pentru 5 nativi
Greșeala care îți strică cuptorul cu microunde. Niciodată să nu-l cureți cu acest lucru
Greșeala care îți strică cuptorul cu microunde. Niciodată să nu-l cureți cu acest lucru
×